kayseri ekinci temizlik

Mutfak temizliği nasıl yapılır? Mutfak temizliğinde ne kullanılır? Mutfak temizliğini en ince ayrıntısına kadar Kayseri Temizlik Şirketi EkinciTemizlik’e özgü püf noktalarıyla paylaşıyoruz. Mutfak gibi özen isteyen, özellikle gıdaların toplandığı bir alanın temizliğinin öneminden dolayı tüm detayları ve tüyoları sizlerle paylaştık.

Yaşadığımız odaların çoğu aşağı yukarı birbirinin aynıdır. Bir döşeme, duvarlar bir veya iki penceresi bir de gömme dolap ya da vitrin bulunur. Bütün bunları da temizlemek, tozunu alıp düzenli tutmak gerekir. Ama evinizde özellikle iki yer vardır ki hep özel bir özen gerektirir. Bunlar mutfak ve banyodur. Eğer yalnız yaşıyor ve nasıl bir yerde yaşadığınızı önemsemiyorsanız o kadar özen göstermeyebilirsiniz ancak bu iki yerin her zaman tertemiz olması şarttır.

mutfağı temizlemek

Günümüz mutfakları artık sadece mutfak olmaktan öte mekânlardır. Herkesin gerçek dünyada geçen yorucu bir günün ardından ailece toplanıp sohbet ettikleri bir ortam. Mutfaklar yemek pişirme dışında da işe yarıyor. Mutfak gereçlerinin yanında zaman zaman bir çalışma masası, bir bilgisayar veya televizyon, hatta bir sallanan sandalye ya da koltuk bile yer alıyor.

Ancak en çağdaş ve yemek odası görünümündeki mutfaklarda da yemek pişirildiğinden burası haddinden çok karışık olabilir. Yumurtalar kırılır, süt dökülür, yemek yanar. Bütün bu felaketleri önlemenin tek yolu günlük temizlik kurallarını yürürlüğe koymaktır.

Evdeki herkes mutfağı temiz ve bakımlı tutmak konusunda işbirliği yaparsa bu iş kolaylaşır. Zaten büyük temizliğe kalkışmanız gerektiğinde o size kendiliğinden anımsatır. Terlikleriniz döşemeye yapışır, yerleri silmenin zamanı gelmiştir. Buzdolabı ağır kokmaya başlar, buzdolabını temizlemeniz gerekmektedir. Fırından dumanlar tüter, fırının içini iyice ovmak lazımdır.

Dolap ve Tezgâh Temizliği

Dolap Temizliğe-ine en yüksek olan raflardan başlayın. Genellikle de dolap kapakları ve tutacaklarındaki parmak izlerini silmek yeterlidir.

Tezgâhın hep temiz olması şarttır. Duvar dibinden öne doğru temizlerken tost makinesi, kavanoz ve benzeri eşyaları kaldırıp altlarını iyice silmelisiniz.

Çekmece ve dolap saplarının kenarını eski bir diş fırçasıyla ovun. Deterjanlı suyla silip durulayın.

Dolap ve tezgah temizliğinden sonra mutfağın diğer bölümlerini temizleyerek işe devam edin. Örümcek ağlarını alın. Yüksek köşeler için uzun sağlı bir püskül veya fırça kullanabilirsiniz.

Dolabın açık raflarını da nemli bezle silip kurulayın. Önce raftaki eşyayı bir tarafa çekin temizlediğiniz yere geri alıp diğer tarafı da silin. Eğer raf çok doluysa eşyanın bir kısmını tezgâhın üstüne alın, diğerlerinin yerini değiştirerek temizliğinizi yapın.

dolap temizliği

 Buzdolabı Temizliği

Önce buz dolabının üstünü silin. Dışındaki lekeleri, parmak izlerini iyice ovarak temizleyin. Buz dolabının kapı bağlantılarını ve markanın etrafını diş fırçasıyla ovun. Kapıyı açıp içindeki lastiğe nişasta serperek kuru bezle silip temizleyin. Lastiği ıslatırsanız çürüyebilir, iyi temizlenmezse de aşınır ve kapı iyi kapanamayacağından işlevini yitirir.

buzdolabı temizliği

Kapı açıkken buzluğun alt bölümünü alıp yıkayarak yerine koyabilirsiniz. Bu işleri her hafta yapmanız iyi olur.

Daha seyrek aralıklarla da büyük temizliğe girişmelisiniz. Özellikle buz dolabının içinin pek dolu olmadığı bir dönemi seçin ve temizlemeye başlamadan önce buzları çözün.

Buzlar çözüldüğünde buzları temizlemek hiç zor olmaz. Buzları lavaboya dökün, buzlukları yıkayın. Dolabın içindekileri çıkarın. Rafları, bölmeleri ve dolabın kendi içindeki kapları da çıkarıp sabunlusuyla yıkayıp kurulayın.

Buz dolabın içini sabit raflardan başlayarak sabunlu suyla silin sonra duru suyla silip kurulayın. Yerinden çıkabilen rafları lavaboda yıkayın.

Temizlik yaparken atılacak şeyler konusunda titizlik göstermeyin, fazlalıklar ve işe yaramayan şeylerden kurtulun.

Raf altlarını, kenarlarını iyice silin. Sebzelikleri çıkarıp yıkayın, yuvalarını silin.

Fırın Temizliği

Fırının içini temizlemek dünyanın en zor işidir. Bu nedenle artık yeni modelleri çıkan ve kendi kendini temizleyen fırınlardan almanızı öneririm. Sahiden de kendi kendilerine temizlendiklerinden ödediğiniz paraya değer. Ama mutfağınızda bunlardan yoksa kendinizi en kötüsüne hazırlayın. Piyasada çeşitli fırın temizleyici deterjanlar bulunuyor. Fakat tehlikeli olduklarından bunları kullanırken çok dikkat etmeli ve kesinlikle eldiven kullanmalısınız. Bu temizleyicileri fırının içinden başka herhangi bir yüzeye damlatmamaya özen gösterin. Kullanma uyarılarını da dikkatle uygulayın.

fırın temizliği

  • Kendini temizleyen fırın da olsa içine sıçrayıp dökülen yağ ve lekeleri hemen arıtmalısınız. Yoksa bu kalıntılar yanıp fırının iç yüzeyine yapışarak zarar verirler.
  • Bu lekelerin üstüne tuz serpin. Fırın soğuyunca bu yanık lekelerini fırçalayın e nemli süngerle silip temizleyin.
  • Fırının tabanına bulaşık makinesi deterjanı serpip üstünü de nemli kağıt peçetelerle kaplayın. Birkaç saat sonra silin.
  • Fırının kullanma kılavuzunu saklayın ve temizlenmesi konusundaki önerileri özenle uygulayın.

Bulaşık Makinesi Temizliği

Bir bezi karbonatlı suya batırıp bulaşık makinesinin içinde ve dışındaki su lekelerini silin. Makinenin krom bölümlerini cam silme deterjanıyla silip parlatabilirsiniz.

• Eğer bulaşık makinesinde koku varsa dibine karbonat serpip bir gece bekletin.

• Bulaşık makinesine asla gümüş, alüminyum ve pirinç eşya yıkamayın.

• Genel bir temizlik için makinenin tabanına yerleştireceğiniz bir kâsenin içine çamaşır suyu koyup makineyi çalıştırın, ancak kurutma bölümünü açmayın. Sonra kâseye bir bardak sirke koyup bu defa makineyi tam devir çalıştırın.

Elektrik Izgarası ve Mini Fırın Temizliği

  • Elektrik ızgarası ve fırını her kullanıştan sonra temizlemelisiniz. Dışını da deterjanlı sıcak suyla silin.
  • Fırın tepsisini lifli süngerle ovup yıkayabilirsiniz.
  • Temizleme işlemini ızgara soğukken ve fişini prizden çektikten sonra yapın. Bu tip elektrikli gereçleri asla suya sokmadan kenarlarını bezle silin.
  • Karbonat bu tip gereçlerde hem temizlik hem dezenfekte işlevi görür ve metal bölümleri parlatır.
  • Izgaranız kapaklı mini fırın şeklindeyse kapak camına yapışmış kirleri bir jiletle kazıyabilirsiniz.

Lavabo Temizliği

Lavabonuzun içi boş olmadıkça asla temizleyemez ve temiz tutamazsınız. Önce bulaşıkları yıkayıp kaldırmış olmanız gereklidir. Lavaboları tertemiz tutmak önemli bir iştir.

  • Lavabonun üstünü bulaşık deterjanıyla silebilirsiniz. Kenarlarını ve tezgahla birleşme noktalarını fırçayla iyice temizleyin. Sonra duru suyla silip kurulayın.
  • Lavabonun içini toz deterjanla ovun. Dibine biraz toz deterjan döküp silin. Bol ılık suyla durulamayı unutmayın.
  • Pırıl pırıl olması için lavabonuzunuz içine kağıt havlulardan yayın sonra da hem dezenfekte etmesi hem de parlatması için çamaşır suyu dökün. Yarım saat kadar sonra ılık suyla bol bol durulayın.
  • Lavabonun deliği tıkanmışsa deliğe bir çay bardağı iri tuz ve bir çay bardağı karbonat döküp üstüne bir çaydanlık kaynar suyu boşaltın. Deliği tıkayan yağ ve kirin eridiğini göreceksiniz.
  • Pas lekelerini krem deterjanla silin. Çelik ya da alüminyum lavabonun kenarlarındaki pas lekeleri krem deterjanlarla silinebilir. Bir süngerle ovup iyice durulamak yeterlidir.
  • Lavabodaki su lekeleri için alkol ya da sirkeye batırılmış bir bezle silmek gerekir. İyice ovduktan sonra durulayıp iyice kurulamalısınız.

Mutfak Zemini Temizliği

Mutfak zemin temizliği için öncelikle yerdeki toz ve kırıntıları elektrik süpürgesiyle almak gerekir. Sonra mutfak zeminini malzemenin cinsine göre temizleyebilirsiniz.

Mutfak zemini poliüretan ya da çini kaplıysa bir kova suya amonyak katıp bununla silin ve sık sık bol suyla durulayın. Su kirlendikçe temiz bir kova su ve amonyak karışımıyla işinizi sürdürün.

Mutfak zemin vinil veya döşemelik mantarlı muşambaysa özel krem deterjanla silip hemen bol suyla durulamalı sonra da kurulamalısınız. Bazı lekeler için yumuşak kıllı bir fırçadan yararlanabilirsiniz.

Cilalanması gereken linolyum zeminlerin temizliği için işiniz zor. Döşemeniz linolyumsa ve onu cilalamaya niyetliyseniz önce ıslak bir bezle iyice silip temizlemeniz gerekir. Eğer mat görünüyorsa sirkeli bezle yine silin ve iyice kuruladıktan sonra kuru bir bez ya da süngerle cilasını sürün.

Genellikle bunun için özel satılan cilalar kullanılır ancak zaman zaman da cilayı kazıyıp yinelemek gerekebilir. Bunun için kullanacağınız deterjanı önce küçük bir alanda deneyerek döşemeye zarar verip vermediğini görmelisiniz. Sonra uzun saplı bir fırçayla cilayı sürün, gerekirse ikinci katı da çekin. Daha da iyisi cilalanması gereken döşemeyi söküp cila gerektirmeyen vinil döşeme kaplatın.

Kayseri’nin en iyi ve en profesyonel temizlik şirketi Ekinci Temizlik Kayseri Temizlik şirketi ile mutfak temizliğiyle ilgili bütün detayları sizlerle buluşturmaya çalıştık. Umarız yararlı olmuştur.

Comments are closed

WhatsApp İle İletişim Kur